De offers die Air France van zijn piloten vraagt zijn ingrijpend, maar draaglijk vergeleken met de maatregelen die het bedrijf zal nemen nu geen akkoord is bereikt. 

Dat schrijft directeur vluchtoperaties Gilles Laurent van de Franse luchtvaartmaatschappij in een memo aan alle vliegers, aldus dagblad La Tribune.

Air France wil dat de piloten meer uren gaan maken voor hetzelfde loon. Woensdagavond bleek dat het bedrijf daarover geen overeenstemming heeft bereikt met de vakbonden. Daarmee dreigt 'plan B' in werking te treden. Daarvan heeft de directie steeds gezegd dat er veel banen door verloren gaan.

Laurent, die zelf piloot is, vindt de bijdrage die van zijn collega's werd gevraagd ''fors maar realistisch''. Nu de vliegers de hakken in het zand hebben gezet, breekt voor hun en het overige personeel ''een moeilijke periode'' aan, waarschuwt hij.

Vervolgstappen

De top van moederbedrijf Air France-KLM bespreekt donderdag op het KLM-hoofdkantoor in Amstelveen de vervolgstappen. Vrijdag volgt een bijeenkomst van de directie van Air France. Daarna zullen naar verwachting knopen worden doorgehakt. Eventuele maatregelen zullen alleen de Franse tak treffen.

De vakbonden zetten zich volgens Franse media schrap voor het verlies van mogelijk duizenden arbeidsplaatsen. Daaronder zouden enkele honderden pilotenbanen zijn. De Franse regering sprak donderdag bij monde van staatssecretaris Alain Vidalies (Transport) haar bezorgdheid uit over de gang van zaken bij Air France.

KLM bereikte in Nederland eerder al overeenstemming met vakbonden over versobering van de arbeidsvoorwaarden.

Gedurende de looptijd van de huidige cao's vallen geen gedwongen ontslagen. Wel wordt gesneden in managementlagen en ondersteunende functies. Er is ook een vrijwillige vertrekregeling.