De activiteit in de Nederlandse industrie is in september verder gegroeid. De vooruitgang zwakte echter af tot het laagste niveau van het afgelopen halfjaar, mede door een beperkte toename van de nieuwe orders.

Dankzij de dalende prijzen van olie en metalen gingen de inkoopprijzen voor de industrie wel voor het eerst in zes maanden omlaag.

Dat blijkt uit de maandelijkse graadmeter van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers (Nevi). Die zakte in september van 53,9 naar 53 en bereikte daarmee de laagste stand sinds maart. De zogeheten inkoopmanagersindex staat desondanks nog altijd ruim boven het niveau van 50, dat de grens tussen groei en krimp markeert.

De inkoopprijzen van de industrie daalden vorige maand aanzienlijk, terwijl de verkoopprijzen maar heel licht daalden.

Buitenland

Uit het buitenland kwamen donderdag vergelijkbare signalen. Zo zwakte de groei in de Spaanse industrie vorige maand af tot het laagste peil in bijna twee jaar. De orders stegen daar in het laagste tempo sinds december 2013, terwijl de inkoop voor fabrieken voor het eerst in zeven maanden goedkoper werd.

Ook in Italië en Duitsland zwakte de vooruitgang in de industrie af ten opzichte van de voorgaande maanden. Frankrijk toonde daarentegen herstel na een periode van krimp.