De effectenbeurs in Tokio is donderdag met winst aan de nieuwe beursmaand begonnen. Beleggers speculeerden op meer steunmaatregelen na tegenvallende berichten over de industrieën in Japan en China. 

De Nikkei, die in september 8 procent verloor, eindigde 1,9 procent hoger op 17.722,42 punten en boekte daarmee de tweede winstbeurt op rij.

Uit het zogenoemde Tankan-rapport van de Bank of Japan bleek dat het vertrouwen van grote Japanse industriebedrijven in de economie afgelopen maand is afgenomen.

De Chinese overheid maakte daarnaast bekend dat de bedrijvigheid in de industriesector van het land opnieuw is gekrompen. Ook de definitieve inkoopmanagersindex van marktonderzoekers Caixin en Markit, waarmee het activiteitenniveau in de Chinese industrie wordt gemeten, duidde op een krimp.

Elders in het Verre Oosten was het beurssentiment ook positief. De All Ordinaries in Sydney steeg 1,8 procent en in Seoul kreeg de Kospi er 1 procent bij. In Hongkong was de beurs gesloten vanwege de viering van de Nationale dag van de Volksrepubliek China. In China zelf blijven de beurzen vanaf donderdag een week dicht.