Een tegenvallend cijfer over de Amerikaanse industrie zorgde donderdag voor een omslag op de Europese beurzen, die vanaf de handelsaanvang juist met winst aan het laatste kwartaal van dit jaar waren begonnen. 

In Amsterdam sprong Altice in het oog met een fors verlies nadat de kabelaar aankondigde de overname van het Amerikaanse Cablevision deels te bekostigen met de uitgifte van nieuwe aandelen.

De AEX sloot 0,6 procent lager op 418,83 punten en de MidKap moest 0,5 procent terug tot 617,44 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs verloren respectievelijk 1,6 en 0,7 procent, terwijl de FTSE in Londen 0,2 procent steeg.

Uit een rapport van branchevereniging ISM bleek dat er in september amper sprake was van groei in de Amerikaanse industrie.

De inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in de sector weerspiegelt, daalde van 51,1 in augustus tot 50,2, waar economen in doorsnee rekenden op 50,6. Een stand boven 50 duidt op groei, daaronder op krimp.

Een stabilisering van de Chinese industrie, op het laagste niveau in drie jaar, gold eerder op de dag nog als meevaller voor de beurshandel.

Altice

Altice was de sterkste daler in de AEX met een min van 9,3 procent. Het bedrijf gaf bijna 95 miljoen aandelen uit en haalde daarmee 1,6 miljard euro op ter financiering van een deel van de overname van Cablevision.

In de afgelopen weken gaf het bedrijf ook al obligatieleningen uit om de overnamesom van 17,7 miljard dollar bijeen te brengen. Volgens analisten was de timing van de aandelenuitgifte niet optimaal gezien de recente koersdaling.

PostNL leverde in de MidKap bijna 7 procent aan beurswaarde in. De postbezorger haalde eerder op de dag flink uit naar de maatregelen waarmee de ACM wil zorgen voor meer concurrentie op de postmarkt. Die brengen volgens PostNL de betrouwbaarheid van de bezorging in Nederland in gevaar en zadelen het bedrijf de komende jaren naar eigen zeggen op met 30 tot 50 miljoen euro aan extra kosten.

De euro was 1,1199 dollar waard, tegen 1,1170 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 45,02 dollar. Brentolie werd 1 procent goedkoper en kostte 47,85 dollar per vat.