De Chinese industrie is ook in september gekrompen, waarmee de zorgen over de afzwakkende economie van het land opnieuw worden onderstreept. 

Dat blijkt uit cijfers van de Chinese overheid en twee marktonderzoekers die donderdag werden gepubliceerd.

De bedrijvigheid in de Chinese industrie ligt nu op het laagste niveau in drie jaar. De laatste tijd hebben tegenvallende berichten over de Chinese economie voor onrust op de financiële markten gezorgd.

Peking heeft geprobeerd die zorgen weg te nemen. Officieel heeft de Chinese regering een groeidoelstelling voor dit jaar van circa 7 procent, maar economen denken dat dit niet haalbaar is.

Om de groei te stimuleren, heeft China onder meer de rente meerdere malen verlaagd en de kredietverlening versoepeld. De dienstensector in de tweede economie van de wereld laat nog wel groei zien, in tegenstelling tot de industrie.

In 60 seconden: De reactie van de wereld op de Chinese beursval
In 60 seconden: De reactie van de wereld op de Chinese beursval

Onrust

De afkoelende Chinese economie zorgt wereldwijd voor veel onrust op de financiële markten. De aandelenbeurs in Shanghai verloor in juni flink aan waarde waardoor veel particuliere beleggers veel geld verloren.

In reactie daarop daalden wereldwijd de beurzen uit vrees dat de Chinese overheid niet bij machte is de situatie onder controle te krijgen. De Amsterdamse AEX-index verloor op 24 augustus ruim 5 procent. In die hele maand kwam het verlies uit op 11 procent.