Air France heeft geen akkoord kunnen bereiken met de vakbonden over lagere loonkosten voor piloten. Dat bleek woensdag.

De gesprekken met de bonden over kostenbesparingen waren ''een mislukking'', aldus het luchtvaartconcern in een verklaring.

Het bestuur van de combinatie Air France-KLM komt nu donderdag bijeen voor overleg, de top van Air France zelf een dag later. Volgens de Franse krant Le Figaro zal Air France maandag onder meer bekend gaan maken tweehonderd pilotenbanen te schrappen.

Air France wilde onder meer de salarissen van de piloten bevriezen, terwijl ze wel meer uren moeten gaan maken. Het bedrijf zette eerder de onderhandelingen onder flinke druk.

Zo dreigde de topman van het Franse zusterbedrijf van KLM, Frédéric Gagey, langeafstandsvliegtuigen uit de roulatie te halen als er geen akkoord kwam.

Volgens hem moet de capaciteit op de intercontinentale vluchten de komende twee jaar met 10 procent worden teruggeschroefd als er geen afspraken kunnen worden gemaakt met de vakbonden. Daarmee zou een nog niet gespecificeerd aantal banen verloren gaan.

Langer werken

Eind april kondigde Air France aan tot en met 2017 ruim 1,1 miljard euro te willen bezuinigen, onder meer door onrendabele routes te schrappen en het personeel te vragen harder en langer te werken. De besparingen en aanpassingen zijn onderdeel van het plan Perform 2020, dat de luchtvaartonderneming in de komende jaren uitvoert.

In een interview met de Franse krant Le Journal du Dimanche stelde Gagey zondag nog werknemers van Air France een beloning van 100 miljoen euro aan het einde van 2017 in het vooruitzicht, als met kostenbesparingen bepaalde doelen zouden worden bereikt. Ook zouden als de besparingen succesvol zouden verlopen, over enkele jaren nieuwe piloten in dienst worden genomen.