Het besluit van Shell om voorlopig te stoppen met boringen rond Alaska zal mede ingegeven zijn door de voorgenomen overname van BG. 

Dat stelt analist Quirijn Mulder van ING maandag. De lage olieprijzen, die rendementen op grote projecten onder druk zetten en het voortdurend moeten wachten op (milieu)vergunningen hebben ook een rol gespeeld, denkt de marktvorser.

''Het is mijns inziens vooral een strategisch besluit geweest. Shell heeft, buiten Nigeria, in feite de slag om Afrika gemist. Het poolgebied was een van de laatste veelbelovende regio's, maar het is vooral ook een uitdagend gebied. Met de overname van BG krijgt Shell toegang tot Brazilië, een ander belangrijk gebied voor de olie- en gassector'', aldus Mulder.

Zekerheid

Al met al zijn door de lage olieprijs en de tijdrovende processen om vergunningen te krijgen de ''zekerheden enorm afgenomen'' voor Shell in Alaska.

ING hanteert een hold-advies met een koersdoel van 27 euro voor Shell, dat om 09.55 uur 1 procent hoger stond op 21,33 euro. De AEX koerste op dat moment 0,3 procent lager op 421,74 punten.