De Japanse zakenbank Nomura Holdings heeft een schikking getroffen in het kader van vermeende derivatenfraude bij de Italiaanse bank Banco Monte dei Paschi di Siena. 

Dat maakte de Japanse bank donderdag bekend.

Monte Paschi had eerder aangifte gedaan tegen Nomura en een andere geldschieter omdat ze zouden hebben samengespannen met de voormalige managers bij derivatenconstructies die bekend staan onder de naam Alexandrië. Deze leidden uiteindelijk tot afschrijvingen van 730 miljoen euro.

Nomura zou met het contract eigenlijk 799 miljoen euro hebben verdiend. Het bedrijf ontvangt nu 359 miljoen euro van Monte Paschi, waarmee de overeenkomst 19 jaar eerder wordt beëindigd.

Het akkoord maakt een einde van de juridische procedures die Monte Paschi en Nomura tegen elkaar hadden aangespannen in het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Wettig

Nomura benadrukte dat de transacties ,,wettig en correct" werden uitgevoerd en zal geen aantijgingen accepteren als gevolg van de schikking. Volgens de Japanners zal het akkoord de resultaten in het tweede kwartaal met 256 miljoen euro drukken.

Monte Paschi gaf aan dat de schikking zal resulteren in een ,,eenmalige negatieve impact" van ongeveer 88 miljoen euro op de winst voor belastingen. Wel valt de winst in de toekomst jaarlijks 40 miljoen euro hoger uit. Bovendien stijgt de kapitaalbuffer van de Italiaanse bank, die in 2013 staatssteun nodig had om op de been te blijven en afgelopen jaar op last van de Europese Centrale Bank (ECB) nog eens miljarden aan extra kapitaal ophaalde.