De waarde van de Braziliaanse real is naar een nieuw dieptepunt gedaald. Voor een dollar moeten Brazilianen nu 4,18 real neerleggen, vijf jaar terug was dit nog 1,63 real.

Dit jaar heeft de Braziliaanse valuta al een derde van de waarde verloren. Zoals veel andere opkomende economieën heeft het land last van ontwikkelingen in de VS en China.

De Chinese economie dreigt minder hard te groeien. China is één van de grootste verbruikers van grondstoffen die onder andere Brazilië produceert.

Verder zijn er in de tijden dat de Amerikaanse centrale bank veel geld pompte in de Amerikaanse economie ook veel geldstromen naar opkomende landen gegaan.

Er wordt de komende maanden een renteverhoging verwacht in de VS, waardoor er steeds minder goedkoop geld naar het Zuid-Amerikaanse land gaat. 

Ook heeft Brazilië nog last van een schandaal in eigen land. Managers bij staatsolieconcern Petrobras werden omgekocht in ruil voor royale contracten. Ook politici zijn betrokken bij het schandaal, dat voor de overheid ook een fors verlies betekent.