Olieconcern Total kondigde woensdag een verdere verlaging van zijn investeringsbudget aan en verlaagde daarnaast zijn productiedoelstelling voor 2017.

De Franse nummer twee in de Europese oliesector wil door minder uit te geven aan de winning van olie en gas de uitkering van het dividend veiligstellen.

Total verwacht nu in 2017 een productieniveau te bereiken van 2,6 miljoen vaten olie (van 159 liter) per dag. In februari rekende het concern nog op 2,8 miljoen vaten. Eerder dit jaar sneden ook Shell en Chevron in hun investeringsbudgetten.

''We maken ons op voor een lange periode van lage olieprijzen'', zei financieel directeur Patrick de la Chevardière van Total in de aanloop naar een beleggersbijeenkomst in Londen.

Het budget voor 2016 zal tussen 20 en 21 miljard dollar liggen en in 2017 op 17 tot 19 miljard dollar. Dit jaar geeft het bedrijf nog 24 miljard dollar uit.

Total maakte ook bekend een aantal projecten in Australië, Noorwegen en Italië uit te stellen vanwege de in het afgelopen jaar fors gedaalde olieprijzen. Door die stap denkt het concern in 2017 uit te kunnen komen op een kostenbesparing van 3 miljard dollar, waar eerder een doelstelling gold van 2 miljard dollar.