Aan de vrije val van Volkswagen op de beurs in Frankfurt kwam woensdag voorlopig een einde.

Op de dag dat topman Martin Winterkorn opstapt wegens het dieselschandaal rond de autobouwer, krabbelde het aandeel wat op. In het algemeen was het sentiment op de Europese beurzen licht positief.

In Amsterdam sloot de AEX-hoofdindex 0,2 procent lager op 419,12 punten, maar de Midkap steeg 0,8 procent tot 636,28 punten. De belangrijkste graadmeters op de beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen gingen tussen de 0,1 en 1,6 procent omhoog.

Volkswagen, dat al de hele week onder onder vuur ligt wegens fraude met uitstootwaarde van dieselauto's, werd 6,2 procent meer waard. Voor de aandeelhouders is dat niet meer dan een doekje voor het bloeden, na twee dagen van grote verliezen.

BMW

De andere Duitse automakers lieten ook kleine plussen zien. BMW en Daimler klommen tot 0,6 procent. De Italiaanse branchegenoot Fiat Chrysler kreeg er in Milaan 2 procent bij. De Franse autofabrikanten bleven echter onder druk staan. Renault en PSA Peugeot Citroën verloren in Parijs 2,3 en 2,6 procent.

Bij de Amsterdamse hoofdfondsen was vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco de sterkste stijger met een winst van 1,8 procent. Uitzender Randstad volgde met een plus van 1,7 procent, terwijl telecombedrijf KPN en bierbrouwer Heineken Shell 0,8 procent wonnen. Stijf onderaan de AEX stond kabelconcern Altice met een verlies van 5,5 procent.

PostNL

Bij de middelgrote fondsen stond PostNL bovenaan met een winst van 6,8 procent, na een adviesverhoging door Bank of America. Het moederbedrijf van optiekketen Pearle, Grandvision, was eveneens in trek met een koerswinst van 3,8 procent. Chipbedrijf BE Semiconductor bungelde onderaan met een verlies van 3,1 procent.

De euro was 1,1160 dollar waard, tegen 1,1143 dollar bij het Europese slot op dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 45,53 dollar. Brentolie werd 0,8 procent goedkoper en bracht per vat van 159 liter 48,70 dollar op.