Het Duitse autoconcern Volkswagen Group ligt zwaar onder vuur vanwege gesjoemel met de uitstoot van dieselauto's in de Verenigde Staten. Een profiel van het grootste autoconcern van Europa en moederbedrijf van merken als VW, Audi, Skoda, Seat en Porsche.

Hoofdkantoor: Wolfsburg in de deelstaat Nedersaksen.

Beursnotering: in Frankfurt.

Werknemers: bijna 600.000 met fabrieken in ruim dertig landen.

Verkopen (2014): ruim tien miljoen auto's, de omzet bedroeg ruim 200 miljard euro.

Topman: Martin Winterkorn (sinds 2007).

Geschiedenis: in 1934 kreeg auto-ingenieur Ferdinand Porsche opdracht van Adolf Hitler om een auto voor het volk te ontwerpen. Het definitieve model werd in 1936 gepresenteerd. In 1938 werd begonnen met de bouw van de fabriek. Tijdens de oorlog produceerde het concern voertuigen voor het Duitse leger.

Na de oorlog kwam de fabriek in handen van de Britse bezettingsmacht. Onder Britse leiding werd besloten Volkswagens te gaan exporteren naar het buitenland, waarmee mede de basis werd gelegd van het internationale succes van de Kever, zoals de auto's werden genoemd. De Kever kwam symbool te staan voor de Duitse economische opleving, het Wirtschaftswunder.

In de jaren zeventig begon Volkswagen met de productie van de Passat, de Polo en de Golf. In 2003 rolde de laatste Kever van de band bij een fabriek in Mexico. Volkswagen nam in de afgelopen jaren onder meer Porsche, het Britse Bentley en het Italiaanse Bugatti over en de truckmerken MAN en Scania.