Bierbrouwer AB InBev staat voor een verhuizing van het hoofdkantoor van Leuven naar het Verenigd Koninkrijk.

Dat schrijft de Britse krant The Telegraph dinsdag. De verhuizing zou onderdeel zijn van de voorgenomen overname van het Zuid-Afrikaanse SABMiller door AB InBev.

Volgens de krant kunnen de grootste aandeelhouders van SABMiller een stevige belasting op toekomstig dividend vermijden als het hoofdkantoor in Londen of een andere Britse stad wordt gevestigd.

SABMiller zou openstaan voor het akkoord, maar wil de transactie liever in aandelen dan in contanten afronden, om zo een vermogenswinstbelasting te vermijden.

Altria

De Amerikaanse sigarettenfabrikant Altria, de grootste aandeelhouder van SABMiller, speelt naar verluidt een belangrijke rol in de onderhandelingen. Met een Brits hoofdkantoor kan Altria miljoenen belastingvrij aan dividenden binnenhalen, door een verdrag tussen de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Met een hoofdkantoor in België moeten aandeelhouders in dat land belastingen betalen op dividenden en ook nog eens in hun thuisland.

Niet zeker

AB InBev waarschuwde vorige week dat zijn interesse in SABMiller, het moederbedrijf van Grolsch, niet zeker in een bod of een overeenkomst zal resulteren. Waarschijnlijk moeten de bedrijven in ieder geval onderdelen afstoten om goedkeuring te krijgen van de mededingingsautoriteiten voor de overname.

Vanwege Britse beursregels moet de aankondiging van een formeel overnamebod in ieder geval plaatsvinden voor het einde van de handelsdag op 14 oktober. Anders moeten de plannen minimaal een halfjaar in de ijskast worden gezet.