Het had weinig gescheeld of de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, had afgelopen week besloten de rente wél voor het eerst sinds 2006 te verhogen.

Dat heeft president John Williams van de centrale bank van San Francisco zondag gezegd tegen televisiezender Fox.

''In mijn ogen was het op het nippertje'', zei Williams. Hij wees erop dat de Amerkaanse arbeidsmarkt, doorgaans de belangrijkste factor waar de Fed zijn monetair beleid op baseert, bijna op volle sterkte is.

Maar zorgen over de wereldeconomie en de financiële markten deden de Fed-bestuurders toch besluiten de rente nog niet te verhogen.

Niet unaniem

Unaniem was dat besluit niet. President Jeffrey Lacker van de centrale bank van Richmond liet zaterdag weten dat hij voor een renteverhoging was.

''Het is onwaarschijnlijk dat dergelijke lage rentetarieven passen bij een economie met een aanhoudend sterke groei van de consumptie en een aantrekkende arbeidsmarkt'', stelde hij in een verklaring.

Handhaving

Het handhaven van de rentetarieven op het huidige niveau wijkt volgens Lacker ook af van de manier waarop de Fed in het verleden heeft gereageerd op de Amerikaanse economie.

Dat is gevaarlijk omdat consistent Fed-beleid essentieel is voor de monetaire stabiliteit, vindt hij. Lacker was de enige dissident onder de tien Fed-bestuurders die mochten stemmen over het rentebeleid.

Lage rente

De Amerikaanse rente staat sinds 2008 op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent. Die lage rentestand hielp de Amerikaanse economie er de afgelopen jaren bovenop, na de diepe recessie die de kredietcrisis teweeg had gebracht.

De Fed vergadert dit nog twee keer, in oktober en december. Algemeen wordt verwacht dat bij een van die twee bijeenkomsten de rente wel omhoog gaat.