De Duitse autofabrikant Volkswagen (VW) wacht mogelijk een miljardenboete in de Verenigde Staten wegens overtreding van milieuwetgeving. 

Het bedrijf zou software hebben ontwikkeld die de uitstoot van schadelijke stoffen van dieselauto's beperkte als de voertuigen werden gecontroleerd. De Amerikaanse milieudienst EPA meldt dat vrijdag.

In totaal 482.000 auto's zouden niet voldoen aan de normen van de zogenoemde Clean Air Act en terug moeten worden geroepen.

Het gaat om auto's van de modellen Jetta, Golf, Beetle en Passat uit de bouwjaren 2009 tot en met 2015, en ook een model van luxedochter Audi.

''Het gebruik van zulke middelen om klimaatbeschermingsmaatregelen te omzeilen, is illegaal en een bedreiging voor de openbare gezondheid'', zei EPA-bestuurder Cynthia Giles. Zij sprak van een zeer ernstige zaak en sloot niet uit dat nog meer overtredingen aan het licht zullen komen.

De boete voor Volkswagen kan oplopen tot omgerekend ruim 33.000 euro per auto waarmee geknoeid is, wat in totaal neer zou komen op krap 16 miljard euro. Het bedrijf liet weten volledig mee te werken aan het onderzoek.