De effectenbeurs in Tokio ging vrijdag met een klein verlies het weekeinde in. Beleggers bleven terughoudend in afwachting van de belangrijke beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve volgende week. 

Dan moet duidelijk worden of de centrale bank de Amerikaanse economie sterk genoeg acht om een renteverhoging aan te kunnen.

De Nikkei eindigde 0,2 procent lager op 18.264,22 punten. De Japanse hoofdindex won desondanks deze week 2,7 procent en boekte daarmee de eerste weekwinst in een maand tijd.

Bij de bedrijven zakte Toshiba 3,3 procent. Zakenkrant Nikkei meldde dat de Japanse beurstoezichthouder een onderzoek aan het voorbereiden is naar de boekhoudkundige onregelmatigheden bij het elektronicaconcern.

Elders in het Verre Oosten lieten de beursgraadmeters ook overwegend minnen zien. De All Ordinaries in Sydney daalde 0,4 procent en de Kospi in Seoul zakte 1,1 procent, na het besluit van de Bank of Korea om de rente onveranderd te laten. De beurs in Shanghai verloor 0,6 procent in afwachting van een reeks aan macro-economische cijfers die dit weekeinde naar buiten komen. In Hongkong klom de Hang Seng-index 0,6 procent.