De Franse pilotenvakbond SNPL gaat toch praten met Air France over bezuinigingen. 

Dat schrijft de Franse zakenkrant Les Echos vrijdag. 

Tot dusver weigerden de vliegers het gesprek aan te gaan met de directie over een besparingsprogramma dat al een jaar geleden werd aangekondigd.

Directeur Frédéric Gagey waarschuwde vorige week dat het Franse zusterbedrijf van KLM geen andere keus heeft dan hard te snijden in het vluchtaanbod als het personeel niet bereid is harder te werken.

De beoogde besparingen zijn hard nodig om financiële ruimte te creëren voor investeringen in onder meer de vloot.

Precies een jaar geleden kondigde Air France-KLM aan dat het de komende jaren zwaar inzet op goedkopere tickets. Prijsvechter Transavia wordt flink uitgebreid, en moet ook andere markten dan de Nederlandse en Franse gaan aanboren. Daarnaast wordt van het personeel meer productiviteit gevraagd om de kosten te drukken.

Strop 

De plannen stuitten direct op veel verzet in Frankrijk. De piloten van Air France legden voor twee weken het werk neer, wat de onderneming opzadelde met een strop van bijna een half miljard. De verhoudingen tussen de bonden en de hoogste baas van de luchtvaartgroep, Alexandre de Juniac, zijn sindsdien nauwelijks verbeterd.

Het KLM-personeel moet eveneens efficiënter en harder gaan werken. De Nederlandse tak van Air France-KLM heeft inmiddels met alle personeelsgroepen afspraken gemaakt over de eerste stappen in dat proces. De komende maanden worden die verder uitgewerkt.