De aandelenbeurzen in New York boekten donderdag bescheiden winsten na stevige verliezen op woensdag. Volgens handelaren was het verhandelde aantal aandelen aan de magere kant omdat beleggers zich al beginnen op te maken voor het rentebesluit van de Federal Reserve over een week.

De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 16.330,40 punten. De S&P 500 ging 0,5 procent vooruit tot 1952,29 punten en de Nasdaq won 0,8 procent tot 4796,25 punten.

"Het draait deze week om de Fed, maar ook om wat er gebeurt in opkomende markten", zei een handelaar. "Het koersverloop is al een tijdje zeer grillig en de markten proberen in te schatten of de situatie in China slechter is dan nu in de koersen is verwerkt. Ook vragen ze zich af of een renteverhoging in de VS de malaise in opkomende markten verergert en of dat vervolgens weer de groei in de VS zal raken."

Renteverhoging

Steeds minder marktkenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bank volgende week besluit tot de eerste renteverhoging sinds 2006, maar gezien de gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is die stap niet uitgesloten. Misschien volgt de Fed de Bank of England, die stelde dat de onrust rond China niets heeft veranderd aan het standpunt dat het tijd wordt voor een renteverhoging.

Een uur voor de handelsaanvang bleek dat het aantal Amerikanen dat voor het eerst een werkloosheidsuitkering heeft aangevraagd vorige week is gedaald. Woensdag werd al duidelijk dat het aantal openstaande vacatures in de VS in juli aanzienlijk is gestegen.

Apple

Een daling van de dollar zorgde voor koerswinsten in de grondstoffensector en ook de technologiesector deed het goed. Koperdelver Freeport-McMoRan won 5 procent en dienstverlener aan de olie- en gasindustrie Noble Energy steeg 1,9 procent. Apple maakte met een winst van 2,2 procent zijn verlies op woensdag, toen beleggers niet onder de indruk waren van de jaarlijkse productpresentatie van het technologieconcern, goed.

Donutfabrikant Krispy Kreme (min 11,7 procent) viel uit de toon. Het bedrijf verlaagde zijn winstverwachting voor dit jaar en werd vervolgens 'getrakteerd' op het zwaarste koersverlies in twee jaar.

De euro was 1,1281 dollar waard, tegen 1,1269 dollar bij het slot van de Europese beurzen. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg met 3,6 procent tot 45,72 dollar.