De aandelenbeurs in Tokio is donderdag flink lager gesloten. Beleggers grepen tegenvallende macro-economische cijfers uit Japan en China aan om winst te nemen na de sterke koersstijging van een dag eerder. 

De Nikkei, die woensdag met een plus van 7,7 procent de grootste dagwinst in zeven jaar boekte, sloot 2,5 procent in de min op 18.299,62 punten.

Uit cijfers van de Japanse overheid bleek dat de machineorders in juli onverwacht zijn gedaald met 3,6 procent. Economen hadden gerekend op een stijging met 3 procent. De machineorders vormen een belangrijke indicator voor het niveau van de bedrijfsinvesteringen in het land.

De andere beurzen in het Verre Oosten gingen eveneens overwegend omlaag in navolging van de lagere slotstanden op Wall Street. In Hongkong zakte de Hang Seng-index 2 procent en de All Ordinaries in Sydney verloor 2,2 procent. De Kospi in Seoul hield het hoofd boven water met een plus van 1,4 procent.

De aandelenmarkt in Shanghai leverde 0,5 procent in. Een sterker dan verwachte toename van de consumentenprijzen in China werd teniet gedaan door een groter dan voorziene daling van de producentenprijzen in juli.