De KLM-ledenraad van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft ''met een overweldigende meerderheid'' het cao-akkoord aangenomen.

''Met deze cao wordt een grote stap gezet die noodzakelijk is voor de continuïteit van KLM'', zegt Steven Verhagen, president van de Nederlandse Verkeersvliegers (VNV), die het akkoord tegelijkertijd omvangrijk en ingrijpend noemde.

De pilotenvakbond realiseert hiermee naar eigen zeggen voor KLM een jaarlijkse besparing van tegen de 100 miljoen euro en levert door het inleveren van pensioenpremies een kapitaalinjectie. Daartegenover verkrijgen de piloten ''participatie in het bedrijf''.

De vakbond stelde woensdag dat de piloten harder zullen werken, via productiviteitsverhogende maatregelen in de werk- en rusttijdenregelingen. Ook gaat de pensioenleeftijd van 56 naar 58 jaar en de salarissen worden de komende drie jaar bevroren. Het akkoord heeft een looptijd van drie jaar.

Belang

De piloten van KLM krijgen een belang dat tegen de huidige aandelenkoers oploopt tot 4,5 procent in moederbedrijf Air France-KLM. Zij brengen dat onder in een gezamenlijke stichting. Daarmee hebben zij ook recht op een commissariszetel in de bestuursraad van het luchtvaartconcern, zegt Verhagen. 

De afspraken moeten nog worden afgekaart met de aandeelhouders van Air France-KLM. ''Maar daar gaat de KLM-directie zich maximaal voor inspannen en daar heb ik alle vertrouwen in'', stelt Verhagen.

Met het belang en de bestuurszetel hebben de piloten volgens Verhagen ''een beetje Nederlandse inbreng'' veiliggesteld. Zij kunnen invloed uitoefenen op belangrijke beslissingen, zoals investeringen in de vloot, overnames of de verkoop van bedrijfsonderdelen. De Franse vliegers hebben al een afgevaardigde in het bestuur zitten.

Ingrijpen

Verhagen zei verder dat hij binnenkort naar Parijs gaat om met de collega's bij Air France te praten. De VNV wil bijdragen aan een oplossing voor de impasse bij het Franse zusterbedrijf. Topman Frédéric Gagey dreigde vorige week met hard ingrijpen, omdat met name het pilotenkorps tot dusver niet wil praten over nieuwe bezuinigingen.

''Het lijkt erop dat directie, vliegers en overheid elkaar in gijzeling houden, daar moet een einde aan komen. Nu wij zelf een akkoord hebben gesloten, hebben we ook recht van spreken", aldus Verhagen.

Woensdag werd ook bekend dat het moederbedrijf meer passagiers vervoerde in augustus vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder. Met name op verre vluchten zat het passagiersvervoer flink in de lift. Binnen Europa werden juist minder reizigers vervoerd. De omzet stond nog altijd onder druk.