Amerikaanse beleggers zijn na een extra lang weekeinde goedgeluimd aan de handelsweek begonnen.

Een stroom overnamenieuws zette dinsdag overtuigende winsten op de borden, nadat aanhoudende rentevrees en bezorgdheid om China vrijdag nog tot stevige koersdalingen hadden geleid.

De toonaangevende Dow-Jonesindex sloot 2,4 procent hoger op 16.492,68 punten. De bredere S&P 500 kreeg er 2,5 procent bij en kwam uit op 1969,41 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq steeg 2,7 procent tot 4811,93 punten. Maandag hielden de beurzen wegens Labor Day de deuren dicht.

General Electric was met een winst van 4 procent de sterkste stijger onder de hoofdfondsen. Het industrieconcern mag van de Europese Commissie de energiedivisie van de Franse branchegenoot Alstom overnemen. Wel moet de gasturbinetak van dat bedrijf gelijk worden doorverkocht aan het Italiaanse Ansaldo Energia.

Wal-Mart 

Supermarktconcern Wal-Mart volgde met een plus van 3,9 procent, terwijl farmaceut Pfizer en chipfabrikant Intel er respectievelijk 3,7 en 3,4 procent bijkregen. Onderaan de Dow, maar nog wel met een plusje van 0,2 procent, stond oliemaatschappij Chevron.

Mediabedrijf Meredith steeg bijna 10 procent na een overnamebod van 2,4 miljard dollar van branchegenoot Media General, dat zelf 6 procent moest inleveren. Concordia Healthcare zakte 11 procent na 3,5 miljard dollar te hebben geboden voor de niet-beursgenoteerde farmaceut Amdipharm Mercury.

Blackstone

Blackstone joeg de koers van vastgoedonderneming Strategic Hotels & Resorts 3,5 procent omhoog met een overnamebod van 6 miljard dollar. Zelf werd de investeerder beloond met een koersstijging van 5,2 procent. Energiebedrijf Teco heeft ingestemd met een bod van het Canadese Emera en werd een kwart meer waard.

De euro was 1,1205 dollar waard, tegen 1,1185 dollar bij sluiting van de Europese beurzen op maandag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,4 procent tot 45,87 dollar. Een vat Brentolie werd juist 3,8 procent duurder en kostte 49,44 dollar.