Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom voert gesprekken met olie- en gasconcern Shell over samenwerking op het gebied van vloeibaar gemaakt aardgas (LNG).

Het Russische persbureau Interfax, dat het nieuws maandag bracht, citeerde daarbij topman Alexei Miller van Gazprom.

De Russische gasproducten zou van plan zijn om een LNG-fabriek te gaan bouwen in de haven van Oest-Loega, ten westen van Sint-Petersburg met een capaciteit van 10 miljoen ton. De productie zal een jaar later uitgebreid moeten zijn naar 15 miljoen ton.

Eerder schreven media in Rusland al over een strategische partner voor het project, waarbij Shell en een consortium van Japanse bedrijven als belangrijkste gegadigden werden gezien. Gazprom zou daarbij tot maximaal 49 procent van het belang in het project aanbieden.

Veiling

Gazprom is maandag een veiling gestart voor de levering van gas aan Europa. Het is voor het eerst dat het bedrijf dat voor de helft in handen is van de staat, op deze wijze gas aanbiedt, in plaats van via langetermijncontracten.

Gazprom brengt via de veiling 3,2 miljard kubieke meter aardgas op de markt voor leveringen in Noordwest-Europa. Gazprom spreekt over de veiling als ''een nieuwe vorm" van gashandel die het graag wil uitproberen.