De aanslag van de Koerdische Arbeiders Partij (PKK) op soldaten in het zuidoosten van Turkije zorgde maandag voor veel onrust op de financiële markten van het land.

De waarde van de Turkse munt daalde daarbij naar het laagste niveau ooit. Voor 1 Amerikaanse dollar moest maandagochtend 3,04 lira's worden neergelegd, de Turkse munt leverde daarmee ruim 1 procent aan waarde in.

De Turkse munt verloor dit jaar al bijna een kwart van zijn waarde, onder meer door de aanhoudende politieke onrust in Turkije. Die laaide maandag verder op door de aanslag van de PKK, waarbij vijftien Turkse soldaten om het leven kwamen.

Koers lira

Bron: Google Finance© NU.nl/Jerry Vermanen

De lira is dit jaar wereldwijd een van de slechtst presterende valuta. Beleggers maken zich zorgen over de politieke en economische toekomst van het land, waar binnenkort voor de tweede keer binnen een halfjaar verkiezingen worden gehouden.

Daarnaast staan ook de valuta's van andere opkomende economieën al langer onder druk. Door het vooruitzicht van een renteverhoging in de Verenigde Staten vloeit het geld weg uit deze landen.