Toshiba heeft vorig boekjaar een nettoverlies van omgerekend 285 miljoen euro geboekt. Dat maakt het door een boekhoudschandaal geplaagde technologieconcern maandag bekend.

De Japanse producent van onder meer computers, kernreactoren en geheugenchips stelde de publicatie van zijn jaarcijfers afgelopen tijd enkele keren uit, nadat een onderzoek gesjoemel met de boekhouding aan het licht had gebracht. Door die fraude moesten ook de jaarcijfers van de zes voorgaande jaren worden aangepast.

In totaal verdampte over de periode van 2009 tot en met 2014 circa 155 miljard yen (1,2 miljard euro) aan eerder gemelde winsten.

De grootste afboeking vond plaats in boekjaar 2013, waar omgerekend bijna een half miljard euro minder winst werd geboekt dan eerder werd aangegeven.

Verlies

Toshiba gaf eerder al aan dat de winst die eerder voor het eind maart afgesloten boekjaar 2014 werd gemeld bij nader inzien zou omslaan in een verlies. De vaststelling van de uiteindelijke omvang van het verlies had door de fraude echter heel wat voeten in de aarde.

Onlangs stapte topman Hisao Tanaka in verband met het boekhoudschandaal op. Ook zijn tweede man Norio Sasaki hield de eer aan zichzelf, net als voormalig topman Atsutoshi Nishida, die al in 2009 afzwaaide als hoogste baas maar nog altijd als adviseur op de loonlijst stond.

President-commissaris Masashi Muromachi heeft de dagelijkse leiding op zich genomen.