Lufthansa heeft voor dinsdag 84 vluchten geschrapt in verband met een maandag aangekondigde pilotenstaking.

Een relatief groot aantal vliegers heeft zich vrijwillig gemeld om toch te komen werken, waardoor meer dan de helft van de verre vluchten gewoon kan doorgaan, aldus de Duitse luchtvaartmaatschappij.

De pilotenvakbond Vereinigung Cockpit (VC) had eerder een werkonderbreking aangekondigd van 08.00 's morgens tot middernacht. Die treft alleen de overzeese routes, waar luchtvaartmaatschappijen het meest aan verdienen. Binnen Europa gaan alle gewoon vluchten door

Ook bij de vrachtdivisie had de vakbond acties aangekondigd. Dat onderdeel verwacht desondanks geen vluchten te hoeven schrappen, omdat ook daar voldoende reservepiloten kunnen worden opgetrommeld.

Ook bij dochteronderneming Austrian gaat al het goederenvervoer gewoon door, meldde het bedrijf op zijn website.

Aan de stok

Lufthansa heeft het al anderhalf jaar aan de stok met zijn piloten. De Duitse luchtvaartgroep wil bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden en heeft bovendien plannen om meer goedkope vluchten te gaan aanbieden in andere Europese landen. Dat zou volgens de vliegeniers ten koste gaan van de werkgelegenheid in Duitsland.

De onderhandelingen liepen vorige week opnieuw spaak, waarop VC dreigde met nieuwe acties. De vakbond vindt de starre houding van het management onbegrijpelijk, zeker omdat de luchtvaartmaatschappij ''economisch gezien de beste zomer uit haar geschiedenis'' achter de rug zou hebben.

Twaalf stakingen in anderhalf jaar, bij Lufthansa en budgetdochter Germanwings, dupeerden vele duizenden reizigers en hebben de luchtvaartgroep naar schatting enkele honderden miljoenen euro's gekost. Het bedrijf liet weten de nieuwe werkonderbreking zeer te betreuren.