De aandelenbeurs in Tokio is vrijdag flink lager gesloten. Een weinig inspirerende handelssessie op Wall Street en een duurdere Japanse yen zorgden voor een negatieve stemming op de Japanse beurs.

Daarnaast werd gewacht op het belangrijke Amerikaanse banenrapport, dat later op de dag wordt vrijgegeven. De Nikkei eindigde met een verlies van 2,2 procent op 17.792,16 punten.

De automakers Toyota en Honda, die veel voertuigen verkopen in het buitenland, hadden te lijden onder de stijging van de yen en verloren respectievelijk 2,5 en 1,9 procent.

Ook elektronicaconcern Sony kampte met de duurdere Japanse munt en zakte 2 procent. Zwaargewicht Softbank leverde 4 procent in. Barclays verlaagde het advies voor het aandeel van het Japanse telecomconcern.

Elders lieten de beursgraadmeters ook overwegend verliezen zien. In Hongkong, waar beleggers terugkeerden na een vrije dag, noteerde de Hang Seng-index tussentijds 0,7 procent lager. De Kospi in Seoul zakte 1,5 procent.

De All Ordinaries in Sydney hield het hoofd boven water en won 0,2 procent. De Chinese beurzen waren vrijdag nog gesloten vanwege de viering van de Japanse capitulatie tijdens de Tweede Wereldoorlog.