Delta Lloyd moet aandelen uitgeven, bezittingen verkopen en in de kosten snijden om zijn kapitaalpositie te versterken. Dat stelt ING vrijdag in een rapport.

Die maatregelen zijn door de scherpe koersdaling van de afgelopen tijd echter al verwerkt in de beurskoers van de verzekeraar.

De bank noemde de kwartaalcijfers van Delta Lloyd een ''vervelende verrassing''. De strategische update van het bedrijf begin december is daarbij te ver weg om het vertrouwen over de kapitaalpositie te herstellen.

Met een 'Plan B' moet een vicieuze cirkel doorbroken worden, aldus de marktvorsers. Bij een conservatieve schatting zien ze een kapitaaltekort van 1,2 tot 1,5 miljard euro, om te voldoen aan een comfortabel solvabiliteitsratio.

Delta Lloyd kan dit tekort indammen via onder meer een aandelenuitgifte van 600 tot 800 miljoen euro en via 'zelfhulp', waar ING bijvoorbeeld een verkoop van het belang in Van Lanschot onder schaart.

ING verlaagde zijn koersdoel voor het aandeel Delta Lloyd vrijdag van 19 naar 12 euro. Delta Lloyd sloot donderdag op 9,04 euro. De afgelopen weken ging bijna 50 procent van de beurswaarde van het bedrijf verloren.

De bank heeft het advies voor het aandeel Delta Lloyd verhoogd van hold naar buy.