De Europese aandelenmarkten zijn vrijdag met forse verliezen het weekeinde ingegaan.

Nadat beleggers een dag eerder verheugd hadden gereageerd op ECB-president Mario Draghi, die de deur openzette voor meer stimuleringsmaatregelen, hadden aanhoudende zorgen om de wereldeconomie weer de overhand.

Een Amerikaans banenrapport met wisselende cijfers stemde de markt evenmin vrolijk. In Amsterdam sloot de toonaangevende AEX-index 2,6 procent lager op 432,94 punten. De MidKap daalde 1,9 procent naar 654,06 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs zakten 2,4 tot 2,8 procent.

Een sterker dan verwachte daling van de Duitse fabrieksorders in juli drukte de stemming. Ook de banengroei in de Verenigde Staten in augustus viel tegen. Dat zou als positief gezien kunnen worden omdat het de kans verkleint dat er snel een renteverhoging aankomt in de VS. De werkloosheid is echter wel verder gedaald, en ook de loonontwikkeling was sterker dan voorzien.

ArcelorMittal 

In de AEX was staalgigant ArcelorMittal de sterkste daler met een verlies van 5,8 procent. Ook banken en verzekeraars kregen klappen; Aegon leverde 3,8 procent in en ING 3,6 procent. Afgezien van pakketbezorger TNT, dat door het bod van branchegenoot FedEx al maanden vrij waardevast is, was KPN het minst slecht presterende hoofdfonds met een min van 0,9 procent.

Luchtvaartgroep Air France-KLM voerde met een plus van 0,6 procent de MidKap aan. Topman Frédéric Gagey van Air France waarschuwde de bonden dat hard zal worden gesneden in vloot en vluchtaanbod als er geen afspraken komen over meer productiviteit. Onderaan stond Fagron. De toeleverancier aan apotheken verloor 5,5 procent.

De euro eindigde de handelsweek op een koers van 1,1120 dollar, tegen 1,1105 dollar bij sluiting van de Europese beurshandel op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte 0,8 procent tot 46,39 dollar. Brentolie kostte 1,2 procent minder dan een dag eerder en werd verhandeld voor 50,08 dollar per vat.