De Europese beurzen zijn donderdag met flinke winsten gesloten. Beleggers reageerden enthousiast op de toelichting van ECB-president Mario Draghi op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. 

Daarbij zette hij volgens ECB-kenners de deur naar verdere stimuleringsmaatregelen voor de Europese economie open.

De AEX-index in Amsterdam sloot met een winst van 2,5 procent op 444,55 punten. De MidKap steeg 2,2 procent naar 666,74 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen 2,2 en 2,7 procent. De FTSE-index in Londen eindigde 1,9 procent in de plus

Draghi liet weten dat de ECB de mogelijkheden binnen zijn opkoopprogramma voor schuldpapier heeft verruimd. Met die aankopen hoopt de bank de binnenlandse vraag in de eurolanden aan te jagen. Volgens de ECB wordt de economische groei in de eurolanden harder geraakt door de afzwakkende groei in opkomende landen dan eerder werd gedacht, terwijl de inflatie bijzonder laag blijft.

ASML

Op NN Group (min 0,5 procent) na sloten alle 25 AEX-fondsen in de plus. Koploper was chipmachinemaker ASML met een winst van 5 procent.

Informatieleveranciers Wolters Kluwer en Relx Group volgden met plussen van 3,6 procent. Staalproducent ArcelorMittal boekte een koerswinst van 3,4 procent, telecombedrijf KPN kreeg er 3,1 procent bij.

Air France-KLM

De MidKap werd aangevoerd door luchtvaartmaatschappij Air France-KLM, die ruim 7 procent won. Ook andere Europese luchtvaartbedrijven deden het goed.

Zo steeg het aandeel EasyJet in Londen meer dan 5 procent. De Britse prijsvechter verhoogde zijn winstverwachting voor dit jaar, na een sterke passagiersgroei in augustus. Lufthansa werd in Frankfurt 1,8 procent meer waard, Ryanair kreeg er in Dublin 3 procent bij.

Zwitserland

In Zürich won Syngenta bijna 4 procent. De Zwitserse zadenhandelaar paaide zijn aandeelhouders met een aandeleninkoop van ruim 2 miljard dollar, na het afwijzen van een overname door de Amerikaanse branchegenoot Monsanto.

De euro noteerde na de persconferentie van Draghi op 1,1105 dollar, tegen 1,1238 dollar bij het Europese slot op woensdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,4 procent naar 47,37 dollar. Brentolie werd 1,7 procent duurder en kostte 51,37 dollar per vat.