De Amerikaanse aandelenbeurzen stonden woensdag tegen het eind van de handelsdag op winst, waarmee de verliezen op dinsdag voor een deel werden ingelopen. 

De stemming onder beleggers bleef echter nerveus vanwege de aanhoudende zorgen over China en de timing van een renteverhoging door de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex stond 1 procent hoger op 16.219 punten en de S&P 500 steeg 0,9 procent tot 1931 punten. De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq won 1,4 procent tot 4700 punten. Dinsdag leverden de indices tot 3 procent in.

Handelaren verwachten dat het beursherstel de komende dagen aan kracht kan winnen omdat de Chinese beurzen de rest van de week gesloten zijn. China viert de overwinning op Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Positieve teneur

De positieve teneur was vooral te danken aan gunstige rapporten over de arbeidsmarkt. Zo maakte salarisstrookverwerker ADP bekend dat het Amerikaanse bedrijfsleven in augustus 190.000 banen heeft gecreëerd, tegen 177.000 stuks in juli.

Het ministerie van Arbeid herzag de toename van de arbeidsproductiviteit in het tweede kwartaal van 1,3 naar 3,3 procent, waar economen in doorsnee een aanpassing naar 2,8 procent voorzagen.

Vat olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie schoot flink heen en weer nadat bekendgemaakt werd dat de Amerikaanse voorraden vorige week zijn aangezwollen tot het hoogste peil in bijna vier maanden.

Na een periode van prijsdalingen, tot 3 procent, werd een vat even voor 21.30 uur Nederlandse tijd 1,4 procent duurder op 46,07 dollar. Fondsen als Chesapeake Energy en Noble Energy, die tot 3,8 procent inleverden, leden onder de grillige olieprijs.

De zorgen over China en andere snelgroeiende economieën gingen voorbij aan Tupperware Brands. Het bedrijf achter de bekende afsluitbare bakjes, dat overigens ook een eigen cosmeticalijn heeft, maakte bekend een flinke omzetgroei te hebben genoten in China, Argentinië, Brazilië, Mexico en Zuid-Afrika. Beleggers gaven blijk van waardering en zetten het fonds 5,4 procent hoger.