Beleggers op de Europese aandelenmarkten leken woensdag vooral houvast te willen vinden na de zware verliezen op dinsdag.

Bij gebrek aan nieuws uit het bedrijfsleven werd de handel gedicteerd door macro-economische cijfers, terwijl de afkoeling van de Chinese economie door de hoofden bleef spoken. De AEX sloot de wisselvallige dag vlak af.

De graadmeter van de Amsterdamse beurs, die een laagste stand kende van 429,68 punten en een piek van 438,26 punten, sloot op 433,56 punten. De Midkap-index van middelgrote bedrijven daalde 0,5 procent tot 652,73 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs gingen tussen 0,3 en 0,5 procent vooruit.

Halverwege de middag kreeg de Europese beurshandel nog steun van twee cijfers over de Amerikaanse economie. Salarisstrookverwerker ADP maakte bekend dat het Amerikaanse bedrijfsleven in augustus 190.000 banen heeft gecreëerd, tegen 177.000 in juli. Het ministerie van Arbeid stelde de stijging van de arbeidsproductiviteit in het tweede kwartaal bij van 1,3 naar 3,3 procent, waar economen rekenden op 2,8 procent.

Shell

Het grillige verloop van de handel was onder meer terug te zien in de olieprijzen en in het verlengde daarvan de koers van Shell (min 0,5 procent).

De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde het einde van de dag met 3,3 procent tot 43,92 dollar nadat bleek dat de Amerikaanse voorraden vorige week zijn toegenomen tot het hoogste niveau in bijna vier maanden. Brentolie werd 2,4 procent goedkoper op 48,38 dollar per vat.

Uitzender Randstad voerde de AEX aan met een winst van 1,6 procent, op de voet gevolgd door telecomconcern KPN en vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco die beide 1,2 procent plusten.

Gemalto

Digitaal beveiligingsspecialist Gemalto (min 3,1 procent) was vanaf de handelsaanvang de hekkensluiter. Andere opvallende dalers waren financieel dienstverlener Delta Lloyd (min 2,9 procent), baggeraar Boskalis (min 2,1 procent), staalfabrikant Arcelormittal (min 1 procent) en verzekeraar NN Group (min 0,9 procent).

In Londen zakte Halfords 8,6 procent. De Britse detailhandelaar heeft de verkoop van fietsen en toebehoren in de zomermaanden zien dalen. Het bedrijf, dat geen banden heeft met de gelijknamige winkelketen in Nederland, gaf onder meer het wisselvallige weer de schuld.

De euro was 1,1238 dollar waard, tegen 1,1258 dollar bij het Europese slot op dinsdag.