De Amerikaanse effectenbeurzen stonden dinsdag in het laatste handelsuur in de min. Wall Street volgde daarmee het voorbeeld van de beurzen in Europa en Azië, die de eerste handelsdag van de maand lager sloten. 

Net als afgelopen maand is de ongerustheid over de afzwakkende economie in China de reden voor het negatieve sentiment.

Omstreeks 21.30 uur noteerde de leidende Dow-Jonesindex een verlies van 2,6 procent op 16.093 punten. De S&P 500 daalde 2,7 procent tot 1918 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 2,6 procent tot 4650 punten.

Eerder op dinsdag kwamen slechte cijfers naar buiten over de Chinese industrie. Die wakkerden de zorgen over de afkoeling van de tweede economie van de wereld verder aan.

Bouwuitgaven

In de Verenigde Staten groeide de industriële bedrijvigheid in augustus minder sterk dan in juli, meldde marktonderzoeker ISM. De bouwuitgaven stegen in juli met 0,7 procent ten opzichte van juni. Economen rekenden in doorsnee op een stijging van 0,6 procent.

Automakers beleefden in augustus onverwachts een goede maand. Toch liepen beleggers niet warm voor de betere verkoopcijfers. GM, dat zijn verwachte verkoopdaling wist te beperken, koerste 2,8 procent lager.

Ford, dat zelfs meer auto's aan de man wist te brengen waar eveneens een min werd voorzien, verloor 0,9 procent. Fiat Chrysler verloor 3,6 procent met eenzelfde scenario.

Yahoo

Het aandeel van internetbedrijf Yahoo verloor 1,8 procent. Bestuursvoorzitter Marissa Mayer van Yahoo is zwanger van een tweeling die in december wordt verwacht. Ook internetreus Google (min 3 procent) moest inleveren. Het bedrijf presenteerde dinsdag een nieuw bedrijfslogo.

Ook de oliefondsen in New York, zoals ExxonMobil (min 4 procent) en Chevron (min 3,5 procent), stonden onder druk door een fikse daling van de olieprijzen. Maandag gingen de olieprijzen nog hard omhoog, waardoor in drie opeenvolgende handelsdagen de sterkste stijging in 25 jaar werd gerealiseerd.

Een vat Amerikaanse olie werd 8,2 procent goedkoper op 45,17 dollar. Brentolie zakte 8,9 procent in prijs en kostte 49,36 dollar per vat. De euro was 1,1288 dollar waard, tegen 1,1258 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.