Automakers in de Verenigde Staten hebben onverwachts een goede maand beleefd in augustus.

Onder meer de verkopen van Ford en Fiat Chrysler vielen hoger uit dan een jaar eerder, zo blijkt dinsdag.

Marktkenners hadden verwacht dat de verkopen van die merken juist zouden zijn gedaald. Bij General Motors (GM) was de verkoopdaling minder dan verwacht.

Ford boekte in augustus een verkoopplus van 5,6 procent, terwijl de verkopen bij Fiat Chrysler met 1,7 procent stegen. Voor beide merken werden minnen voorzien van respectievelijk 0,2 en 1,2 procent.

Fiat Chrysler wist voor de tweede keer dit jaar meer dan 200.000 auto's per maand aan de man te brengen in de VS. Bij Ford waren onder meer de pick-uptrucks populair. De verkoop van de zogeheten F-serie steeg met krap 5 procent.

De verkopen van GM lagen 0,7 procent onder het niveau van een jaar eerder. Hier werd echter rekening gehouden met een min van 2,6 procent. Ook het Japanse Nissan verkocht afgelopen maand in de VS minder auto's dan een jaar eerder. Maar de verkoopmin van 0,8 procent viel eveneens mee, gelet op de daling van 3,9 procent die was voorzien.

Automaker Honda 'voldeed' wel aan de verwachtingen. Het bedrijf zag de verkopen met 6,9 procent teruglopen, waar kenners rekende op een verkoopmin van 7 procent.