De effectenbeurzen in Europa zijn de eerste handelsdag van september dinsdag fors lager gesloten.

Wederom bleek China de boosdoener voor het negatieve sentiment. Een krimp van de Chinese industrie voedde de vrees voor een afzwakkende groei van de op één na grootste economie ter wereld.

In Amsterdam sloot de AEX met een verlies van 2,6 procent op 433,53 punten. De Midkap daalde 2,1 procent naar 655,79 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen leverden tot 3,1 procent in.

Uit cijfers van de Chinese overheid bleek dat de activiteit van de industrie in augustus is afgenomen tot het laagste niveau in drie jaar. In de eurozone nam de industriële bedrijvigheid vorige maand wel toe.

Altice

Grootste daler in de AEX was kabelbedrijf Altice met een min van 6,8 procent. Tankopslagbedrijf Vopak was de enige stijger bij de hoofdfondsen met een plus van 0,8 procent.

In de Midkap sloot de toeleverancier aan apotheken Fagron 7,2 procent lager, na de koerswinst van bijna 18 procent een dag eerder. Ook bijna alle middelgrote fondsen sloten in het rood. Uitzonderingen waren TenCate (plus 0,6 procent ) en PostNL (plus 0,1 procent).

Bij de kleinere bedrijven wist Roodmicrotec zich aan de malaise te onttrekken getuige de plus van 3,9 procent. De dienstverlener aan de chipindustrie haalde een grote order van 9 miljoen euro binnen van een niet nader genoemde klant.

Bayer

In Frankfurt verloor Bayer 3,2 procent. Het Duitse chemieconcern blijft streven naar een aparte beursnotering van zijn divisie Material Science, die per 1 september werd omgedoopt tot Covestro.

''We liggen op schema en zijn niet bezorgd over China", zei het hoofd van het polymeerbedrijf Patrick Thomas tegen de Duitse krant Rheinische Post. De beursgang is gepland voor midden 2016.

Fusiebedrijf Fiat Chrysler verloor in Milaan 3,2 procent, ondanks beter dan verwachte verkoopcijfers in augustus in de Verenigde Staten.

De euro was 1,1258 dollar waard, tegen 1,1195 dollar bij het Europese slot op maandag. Een vat Amerikaanse olie werd 7 procent goedkoper op 45,74 dollar. Brentolie zakte 7,4 procent in prijs en kostte 50,18 dollar per vat.