Technologieconcern Toshiba kan nog altijd geen jaarrekening overleggen over het afgelopen boekjaar, dat eind maart is afgesloten.

Het door een groot boekhoudschandaal geplaagde bedrijf heeft de Japanse beurstoezichthouder maandag voor de tweede keer om uitstel gevraagd, ditmaal tot 7 september.

De fabrikant van onder meer computers, kernreactoren en geheugenchips zag zich in mei gedwongen zijn winstprognose voor het afgelopen boekjaar in te trekken, nadat een onderzoek gesjoemel met de boekhouding aan het licht had gebracht. Ook besloot het bedrijf geen dividend uit te keren zolang de omvang van het schandaal niet duidelijk is.

Het bedrijf ging tot dat moment uit van een jaarwinst van 120 miljard yen (880 miljoen euro), maar heeft inmiddels toegegeven dat het juist verlies heeft geleden, zonder te vermelden hoeveel precies.

Ook heeft het de winstcijfers over eerdere boekjaren flink moeten verlagen. Nog altijd gaan onderzoekers met de stofkam door de resultaten die de verschillende bedrijfsonderdelen hebben gerapporteerd.

Vorige maand stapte topman Hisao Tanaka op. Ook zijn tweede man Norio Sasaki hield de eer aan zichzelf, net als voormalig topman Atsutoshi Nishida, die al in 2009 afzwaaide als hoogste baas maar nog altijd als adviseur op de loonlijst stond. President-commissaris Masashi Muromachi heeft de dagelijkse leiding op zich genomen.