De aandelenbeurs in Tokio is maandag met verlies gesloten. Nieuwe koersverliezen in China en een onverwachte daling van de Japanse industriële productie in juli zorgden voor een negatieve stemming op de laatste dag van een onrustige beursmaand.

De Nikkei eindigde 1,3 procent lager op 18.890,48 punten. De Japanse hoofdindex verloor in augustus ruim 8 procent en kende daarmee de slechtste beursmaand sinds januari 2014.

Elders in het Verre Oosten gingen de belangrijkste beurzen ook overwegend omlaag. In China noteerde de Shanghai Composite tussentijds 2 procent in de min, na het herstel van ruim 10 procent in de voorgaande twee handelsdagen.

De kleinere beurs in Shenzhen zakte 2,4 procent en de All Ordinaries in Sydney leverde 1,3 procent in. De Hang Seng-index in Hongkong won 0,1 procent en de Kospi in Seoul klom 0,2 procent.

Beleggers reageerden op een bericht in de Britse zakenkrant Financial Times, die afgelopen weekeinde meldde dat Peking stopt met het opkopen van aandelen om de markt te ondersteunen en zich gaat richten op de aanpak van partijen die de markt destabiliseren.

Ook werd uitgekeken naar cijfers over de activiteit in de Chinese industrie, die dinsdag naar buiten komen.