De aandelenbeurzen in het Verre Oosten wisten vrijdag verder te herstellen na de flinke correctie aan het begin van de week. 

De opwaartse bijstelling van de Amerikaanse economische groei in het tweede kwartaal en nieuwe koerswinsten in China zorgden voor opluchting onder beleggers. Ook werden de oliebedrijven opgepikt dankzij de sterke opleving van de olieprijzen.

Een winstdaling van de Chinese industriële bedrijven in juli kon de pret niet drukken. De beurs in Shanghai noteerde tussentijds 3,1 procent in de plus, na de koerswinst van ruim 5 procent een dag eerder.

De kleinere beurs in Shenzhen klom 2,4 procent. De Hang Seng-index in Hongkong steeg 0,4 procent en de All Ordinaries in Sydney won ook 0,4 procent. De Kospi in Seoul dikte 1,6 procent aan.

In Tokio sloot de Nikkei 1,1 procent hoger op 18.574,44 punten. De Japanse hoofdindex verloor deze week 1,6 procent door de vrees voor een harde landing van de Chinese economie.

Een onverwachte daling van de Japanse consumentenuitgaven werd gecompenseerd door een beter dan verwacht inflatiecijfer en sterkere winkelverkopen. Japan Display won 7,3 procent op berichten dat het bedrijf de beeldschermactiviteiten van Sharp (plus 8,9 procent) wil overnemen.