De AEX-index van de Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met winst gesloten.

Daarmee kwam er een positief einde aan een bizarre beursweek. Daarin werd maandag het grootste dagverlies sinds de financiële crisis geleden en keerde de hoofdindex van het Damrak vervolgens met vallen en opstaan weer terug op het niveau van eind vorige week.

De AEX sloot vrijdag met een winst van 0,6 procent op 445,96 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 665,93 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen 0,4 en 0,9 procent. De DAX-index in Frankfurt leverde 0,2 procent in.

De AEX eindigde vrijdag ondanks het enorme verlies van 'Black Monday' iets hoger dan een week eerder. Sinds begin deze maand leverde de index met 25 Amsterdamse hoofdfondsen al wel 12 procent in.

Randstad was met een verlies van 3,4 procent hekkensluiter in de AEX. Volgens analist Jos Versteeg van zakenbank Theodoor Gilissen heeft de uitzender last van mogelijke nieuwe wetgeving in de Verenigde Staten, waardoor tijdelijke werknemers bij franchise-onderdelen dezelfde arbeidsvoorwaarden kunnen eisen als bij het moederbedrijf.

Ook Gemalto hoorde weer bij de verliezers. De digitaal beveiliger leverde 3 procent in, nadat tegenvallende halfjaarcijfers donderdag al ruim 12 procent aan beurswaarde hadden gekost.

Vopak

Tankopslagbedrijf Vopak was een van de koplopers in de AEX met een winst van bijna 3 procent, na een adviesverhoging door ABN Amro. Olieconcern Shell profiteerde van de sterke opleving van de olieprijzen en kreeg er 2,5 procent bij.

De olieprijzen gingen vrijdagmiddag opnieuw hard omhoog, na de sterkste opleving in jaren een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg ruim 6 procent tot 45,21 dollar. Brentolie werd ruim 5 procent duurder en kostte 50,18 dollar per vat.

Inverko

Bij de kleinere bedrijven verloor Inverko bijna een kwart van zijn beurswaarde. Het recyclingbedrijf heeft een tegenvallend halfjaar achter de rug en zakte in de rode cijfers.

In Parijs daalde Hermès 1,4 procent, hoewel de Franse verkoper van luxeartikelen in de eerste helft van dit jaar goede zaken heeft gedaan. De winstgevendheid neemt volgens Hermès dit jaar wel iets af.

De euro was vrijdag aan het einde van de middag 1,1175 dollar waard, tegen 1,1231 dollar bij het Europese slot op donderdag.