De Amerikaanse aandelenmarkten sloten donderdag toch met forse winsten dankzij een opwaartse bijstelling van de economische groei in de VS in het tweede kwartaal. 

Bij het ingaan van het laatste handelsuur trapten beleggers nog flink op de rem, mogelijk door onzekerheid over het effect van de sterkere groei op het rentebeleid van de Federal Reserve.

De Dow-Jonesindex sloot 2,3 procent hoger op 16.654,77 punten. De S&P 500 steeg 2,4 procent tot 1987,66 punten en de Nasdaq won 2,5 procent tot 4812,71 punten.

Een uur voor de openingsbel werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 3,7 procent is gegroeid, waar aanvankelijk een expansie van 2,3 procent werd gemeld. De president van de Federal Reserve Bank in New York zei woensdag dat de kans op een renteverhoging in september is geslonken vanwege de recente onrust op de financiële markten. De sterkere groei brengt een verhoging echter juist weer dichterbij.

China

Volgens handelaren maakten marktpartijen zich ook enigszins zorgen over China, waar de beurzen donderdag na een zeer grillige handelssessie hoger sloten. De afgelopen weken, tot en met afgelopen dinsdag, leden de Chinese indices zware verliezen.

Dankzij het herziene groeicijfer kende zowel Amerikaanse olie als Brentolie de sterkste prijsstijging op één dag sinds respectievelijk maart 2000 en december 2008. Bij het slot was de prijs van een vat Amerikaanse olie 10,8 procent gestegen tot 42,76 dollar en was Brentolie 10 procent duurder op 47,47 dollar per vat. Chesapeake Energy en Consol Energy behoorden met winsten tot 13,8 procent tot de uitblinkers.

Koper

De prijs van koper, die de afgelopen weken fors daalde vanwege overcapaciteit en zorgen over de groei van de wereldeconomie, steeg met ruim 4 procent. Koperdelver Freeport McMoRan kondigde aan zijn productie met ruim een kwart te verlagen en werd daarop 28,7 procent hoger gezet.

Ook technologiefondsen deden het goed, net als woensdag. Apple, dat op 9 september nieuwe producten zal onthullen, werd 2,9 procent meer waard. Woensdag liep de koers van het technologieconcern als met 5,7 procent op. Aanbieder van internettelevisie Netflix ging 6,8 procent vooruit.

De euro werd verhandeld voor 1,1247 dollar, tegen 1,1231 dollar bij het slot van de Europese beurzen.