Zuivelgigant FrieslandCampina heeft in de eerste zes maanden van het jaar een winst behaald van 192 miljoen euro, vergeleken met 104 miljoen in dezelfde periode vorig jaar.

Dat is een stijging met 85 procent, meldde het zuivelconcern donderdag in zijn halfjaarbericht.

FrieslandCampina profiteerde vooral van de verkoop van meer producten met hogere toegevoegde waarde, positieve valuta-effecten, lagere inkoopkosten en de lagere garantieprijs voor boerderijmelk. De omzet bleef met ruim 5,6 miljard euro op vrijwel hetzelfde niveau als vorig jaar. Valuta-effecten hadden een positief effect van 250 miljoen euro (4,4 procent) op de omzet.

Groei

Groei was er met name in China, Hongkong, Indonesië, Afrika en Zuidoost-Europa. In West-Europa kwamen de volumes door lastige marktomstandigheden lager uit.

De omzet van consumentenproducten in Azië steeg in het eerste halfjaar 25,8 procent naar 1,39 miljard euro. ''Vooral de vraag naar kindervoeding nam toe met dubbele cijfers'', zegt topman Roelof Joosten.

De topman is hoopvol gestemd over de ontwikkelingen in China, waar FrieslandCampina in april een gezamenlijke onderneming begon met Huishan Dairy. ''We produceren daar nu volop koffiecreamers en introduceren binnenkort een nieuw merk kindervoeding.'' Daarnaast brengt FrieslandCampina nog steeds het eigen merk Friso-voeding op de markt.

Onzekere markten

In de huidige onzekere markten een goed resultaat, zegt topman Roelof Joosten. ''Het bewijst het succes van de in 2010 ingezette strategie om ons te richten op groei en waardecreatie. Voor de leden-melkveehouders hebben we de daling van de garantieprijs gedeeltelijk in de melkprijs weten te compenseren dankzij onze sterke merkenposities en kostenverlaging.''

FrieslandCampina spreekt geen concrete verwachting uit over het resultaat voor het gehele jaar. De opbrengstprijzen van de basiszuivelproducten blijven ook in het tweede halfjaar waarschijnlijk onder sterke druk staan. Vooral doordat het wereldwijde aanbod van melk licht zal toenemen en de vraag naar zuivelproducten nauwelijks zal groeien.