Beleggers op de Europese aandelenmarkten waren donderdag in een jubelstemming, mede dankzij de eerste winstbeurt voor de Chinese beurs na een zesdaagse verliesreeks. 

Een opwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal was de kers op de taart. Digitaal beveiligingsspecialist Gemalto viel in Amsterdam uit de toon met een zwaar koersverlies.

De AEX-index sloot 3,4 procent hoger op 443,36 punten en kwam daarmee boven de slotstand van afgelopen vrijdag toen de Chinese malaise nog wereldwijd voor onrust zorgde.

De MidKap-index van middelgrote fondsen steeg 3,7 procent tot 663,28 punten. De graadmeters in Frankfurt, Londen en Parijs beëindigden de dag met winsten tussen 3,2 en 3,7 procent.

Amerikaanse economie

Halverwege de middag werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 3,7 procent is gegroeid, in plaats van de expansie van 2,3 procent die aanvankelijk werd gemeld.

De sterkere groei was voor een deel te danken aan toegenomen consumentenuitgaven, die goed zijn voor circa 70 procent van de economie.

Na de bijstelling herstelden diverse grondstoffenprijzen van forse dalingen in de afgelopen weken. Zo werd een vat Amerikaanse olie 7,1 procent duurder op 41,33 dollar en ging de prijs van Brentolie met 6,7 procent omhoog tot 46,06 dollar per vat.

Grondstofgerelateerde bedrijven als staalfabrikant ArcelorMittal (plus 6 procent) en olie- en gasconcern Shell (plus 5,5 procent) waren dan ook bovenin de AEX te vinden. Kabelaar Altice ([plus 6,9 procent) was echter de sterkste stijger.

Koers AEX

Bron: Google Finance© NU.nl/Jerry Vermanen

Gemalto

Gemalto (min 12,3 procent) haalde in de eerste helft van dit jaar meer omzet binnen en hield daar meer winst aan over dan een jaar geleden, maar analisten en beleggers reageerden teleurgesteld op de resultaten.

ING schrok het meest van de grote druk op de markt voor sim-kaarten in de VS, terwijl Rabo oog had voor de ''zeer zwakke'' kasstroom van het bedrijf.

Bodemonderzoeker Fugro voerde de MidKap aan met een winst van 11,2 procent na een adviesverhoging van ABN AMRO. Roestvrijstaalfabrikant Aperam (plus 8,1 procent) en dienstverlener aan de olie- en gassector SBM Offshore (plus 6,7 procent) completeerden de top 3.

De euro was 1,1231 dollar waard, tegen 1,1393 dollar bij het Europese slot op woensdag.