De tragere groei in opkomende markten als China kan ook in Europa de prijsontwikkeling drukken en daarmee de inflatiedoelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB) in gevaar brengen.

Dat heeft hoofdeconoom Peter Praet van de ECB woensdag gezegd in de marge van een conferentie in Mannheim, meldt zakenkrant Financial Times.

Als een economie op volle toeren draait, stijgen in de regel de prijzen. In Europa is dat ondanks de aantrekkende binnenlandse vraag nog niet het geval, en nu dreigt ook in opkomende markten onderbenutting van de productiecapaciteit. Daarnaast zet de lagere groei de prijzen van veel grondstoffen onder druk.

Inflatie eurozone

Bron: Eurostat© NU.nl/Jerry Vermanen

De ECB mikt op een stijging van het gemiddelde prijsniveau in de eurozone van net geen 2 procent per jaar. Dit jaar wordt het leven voor de consument echter nauwelijks duurder, mede door de veel lagere brandstofprijzen in vergelijking met vorig jaar. Tot dusver ging de centrale bank ervan uit dat de inflatie, mede dankzij het eigen stimuleringsbeleid, geleidelijk aantrekt en in 2017 uitkomt op 1,8 procent.

Binnenkort komt de ECB met nieuwe ramingen, die volgens Praet de basis zullen vormen voor het besluit dat het bestuur volgende week neemt tijdens de vergadering over het monetaire beleid. Als blijkt dat de inflatiedruk inderdaad is afgenomen, brengt dat mogelijk een aanscherping van het stimuleringsprogramma van de centrale bank dichterbij.

De uitspraken van Praet zetten woensdag de koers van de euro onder druk. De munt was tijdens de middaghandel 1,1415 dollar waard, een volle dollarcent minder dan eerder op de dag.