De aandelenbeurzen in Azië zijn maandag opnieuw in de greep van de vrees voor een verdere afkoeling van de Chinese economie. 

De beurzen in China raakten wederom in een vrije val, terwijl elders in de regio forse verliezen op de borden werden gezet.

De vrees voor een harde landing van de Chinese economie zorgde eind vorige week ook al voor zware koersverliezen op de wereldwijde beurzen.

De beurs in Shanghai, die vorige week al ruim 11 procent aan beurswaarde zag verdampen, stond tussentijds 7,5 procent in het rood.

De Shanghai Composite zakte daarmee tot het laagste niveau in vijf maanden. De kleinere beurs in Shenzhen kelderde 7,7 procent. Het besluit van Peking om pensioenfondsen die worden beheerd door lokale overheden voor het eerst te laten investeren in de aandelenmarkten kon het tij niet keren.

Hongkong

In Hongkong duikelde de Hang Seng-index 4,6 procent en de All Ordinaries in Sydney raakte 4 procent kwijt. In Seoul, waar de spanningen met buurland Noord-Korea verder zijn opgelopen, verloor de Kospi 2,5 procent. De Zuid-Koreaanse beurs tikte de laagste stand sinds augustus 2013 aan.

De Nikkei in Tokio, die vorige week meer dan 5 procent inleverde, eindigde 4,6 procent lager op 18.540,68 punten. Dat is het laagste niveau in meer dan vijf maanden. Een stijging van de Japanse yen drukte zwaar op de Japanse exportbedrijven.

De Japanse munt is duurder geworden door de verwachting dat de Amerikaanse Federal Reserve volgende maand de rente niet zal verhogen vanwege de onzekerheid over de Chinese economische ontwikkelingen.

Ook op de aandelenbeurzen in Europa en de Verenigde Staten lijken de verliezen maandag weer stevig op te gaan lopen.

''De vrees voor een afkoeling van de Chinese economie en de gevolgen daarvan voor de wereldeconomie, blijft de stemming overheersen. De olieprijzen zakken ook verder weg en de euro wordt weer duurder door de verwachting dat de Fed de Amerikaanse rente niet zal verhogen", zei marktanalist Ingrid Eltink van IG Nederland in aanloop naar de opening van de Europese beurzen.