De olieprijs stond vrijdag opnieuw stevig onder druk en zakte tot het laagste niveau sinds begin 2009.

 Oliehandelaren zijn onder meer bezorgd over de verdere afkoeling van de Chinese economie en worstelen nog altijd met het overaanbod aan olie op de internationale markten.

De prijs van Brentolie, de maatstaf voor olie uit onder meer Europa en het Midden-Oosten, stond vrijdagavond ruim 3 procent in de min op 45,15 dollar per vat. Amerikaanse olie werd ook meer dan 3 procent goedkoper en kostte 39,99 dollar per vat. In beide gevallen werd daarmee de laagste prijs in zesenhalf jaar geëvenaard.

De prijs van Amerikaanse olie gaat al voor de achtste achtereenvolgende week omlaag. Dat is de langste negatieve reeks sinds 1986. In die periode zakte de olieprijs van 30 dollar naar 10 dollar per vat, vooral doordat de leden van oliekartel OPEC hun productie opvoerden om andere olieproducenten uit de markt te drukken.

De olieprijs gaat al ruim een jaar hard omlaag. Medio juni vorig jaar kostte Amerikaanse olie nog bijna 108 dollar per vat (van 159 liter) en werd voor een vat Brentolie circa 116 dollar op tafel gelegd.

Ook nu hangt de daling samen met besluiten binnen de OPEC, het samenwerkingsverband van olie-exporteurs. Onder leiding van oliegrootmacht Saoedi-Arabië besloten de OPEC-leden vorig jaar ondanks de dalende prijzen hun productie niet in te perken, in een poging de concurrentie van olie uit schalievelden in de VS de nek om te draaien.