De Duitse energiereus RWE, het moederbedrijf van het Nederlandse Essent, heeft zijn winst in het tweede kwartaal flink zien teruglopen. 

Dit is het gevolg van lagere energieprijzen, maakte RWE donderdag bekend.

De aangepaste nettowinst bedroeg 543 miljoen euro, 28 procent minder dan in de eerste helft van vorig jaar. Het ging vooral in het tweede kwartaal erg slecht, met een verlies van 334 miljoen euro.

In het eerste kwartaal kwam de winst door een bate uit de verkoop van financiële bezittingen, nog hoger uit dan een jaar geleden.

Het resultaat viel analisten tegen. Zij gingen er in doorsnee van uit dat de winst over de eerste zes maanden slechts iets lager uit zou pakken. De omzet bleef nagenoeg onveranderd op 25,1 miljard euro.

Kernenergie

RWE heeft net als branchegenoot E.ON last van het besluit van de Duitse overheid om te stoppen met kernenergie en versneld over te gaan op duurzame energie.

Het concern gaf aan wel vast te houden aan de verwachtingen voor heel 2015. Het concern rekent daarbij op een aangepaste nettowinst tussen de 1,1 en 1,3 miljard euro.

De topman van RWE, de Nederlander Peter Terium, liet in een toelichting op de cijfers weten dat het concern het Verenigd Koninkijk en Nederland als kernmarkten beschouwt. Er zijn geen plannen om hier onderdelen af te stoten.