De koers van het aandeel Imtech verliest dinsdag kort na de opening zo'n 35 procent op het Damrak. Na ongeveer een uur handelen staat het aandeel 41,9 procent in het min, op 0,25 euro.

De technisch dienstverlener liet dinsdag voorbeurs weten uitstel van betaling te hebben aangevraagd en gekregen bij de rechtbank van Rotterdam.

"Het bestuur en de raad van commissarissen van Imtech hebben helaas moeten concluderen dat het onvermijdelijk is om surseance van betaling aan te vragen", aldus een verklaring van het bedrijf.

Maandag ging de koers van het aandeel Imtech op het Damrak al fors onderuit. Het aandeel verloor 40 procent tot 0,43 euro, nadat de onderneming vorige week al 80 procent van zijn beurswaarde had ingeleverd.

Strafbankje

Imtech zal op het strafbankje worden gezet door beursbedrijf Euronext vanwege de aanvraag voor uitstel van betaling.Dat liet een woordvoerder van Euronext dinsdag weten.

MidKapper Imtech wordt toegewezen aan de zogenoemde 'recovery box', aldus de woordvoerder van de Amsterdamse beurs. Volgens haar is dat een vaste procedure bij een bedrijf met financiële problemen.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) liet weten dat de handel in het aandeel Imtech dinsdag gewoon zal doorgaan.

Imtech kreeg de laatste tijd zware klappen op de beurs door de zorgen over het bedrijf. In ruim twee weken verdampte 90 procent van de beurswaarde van het bedrijf.

Kredietfaciliteit

Het concern probeerde al ruim een week een overeenkomst te sluiten met financiers voor een extra lening, maar dat is niet gelukt. Imtech Duitsland zag zich hierdoor vorige week gedwongen faillissement aan te vragen.

De extra lening van 75 miljoen euro, bovenop een kredietfaciliteit van 700 miljoen euro waar al eerder overeenstemming over was, had het bedrijf nodig omdat het meer tijd nodig dacht te hebben om weer winst te gaan maken. Imtech kondigde dit eind juli aan in een tussentijds handelsbericht.