De vooruitzichten voor de wereldwijde staalmarkt blijven voorlopig zwak. De staalprijs is sinds begin dit jaar al bijna een kwart gezakt.

Dat meldt het economisch bureau van ABN Amro in een maandag gepubliceerd rapport. Vooral in Latijns-Amerika en China kelderde de prijs.

De problemen voor de staalindustrie komen met name door overaanbod. In groot staalland China is sprake van een zwakkere binnenlandse vraag. De voorraden bij Chinese fabrieken zijn gestegen en het overschot gaat naar exportmarkten.

Om de eigen markt te beschermen tegen teveel goedkoop Chinees staal hebben de Verenigde Staten en de Europese Unie al diverse beperkende importmaatregelen genomen. Maar teveel staal blijft het belangrijkste probleem, aldus de economen van de bank.

Grondstoffen

Ook de vraag naar grondstoffen voor de productie van staal is daarom weggezakt. Voor schroot, ijzererts en cokeskolen wordt circa 23 procent minder betaald.

De prijzen van andere metalen zijn de laatste maanden eveneens teruggelopen. Deze ontwikkeling hangt volgens ABN Amro samen met de zorgen over de economie in China, onzekerheid door de Griekse schuldencrisis en de sterke dollar.