De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag in mineur gesloten. Beleggers verwerkten wisselende cijfers over de Amerikaanse banenmarkt en tegenvallende bedrijfsresultaten van onder meer Groupon en Sotheby's.

De Dow-Jonesindex eindigde 0,3 procent lager op 17.373,38 punten. De S&P 500 zakte 0,3 procent naar 2077,57 punten en de technologiebeurs Nasdaq stond ook 0,3 procent lager, op 5043,54 punten.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten groeide in juli minder sterk dan in de voorgaande maand. Per saldo kwamen er 215.000 banen bij, waar economen gemiddeld een toename met 225.000 arbeidsplaatsen hadden voorspeld. Wel werd de banengroei in juni naar boven bijgesteld.

Het banencijfer weegt zwaar bij de beslissing van de Federal Reserve om al dan niet in september de rente te gaan verhogen. Fed-voorzitter Janet Yellen liet vorige maand weten ruimte te zien voor een renteverhoging voor het einde van dit jaar, op basis van het economisch herstel en de aantrekkende arbeidsmarkt. Volgens economen zijn de cijfers solide genoeg voor de Fed om volgende maand de rente te gaan verhogen.

Groupon

Het aandeel Groupon verloor 5,3 procent. De aanbiedingensite maakte bekend winst te hebben gemaakt, maar moest zijn prognose voor 2015 naar beneden bijstellen.

Veilinghuis Sotheby's ging 7,5 procent onderuit na de bekendmaking van een onverwachte daling van de winst in het afgelopen kwartaal. Ook chocoladefabrikant Hershey stond onder druk met een min van 2,7 procent, na een kwartaalverlies en een verlaging van de omzetprognose.

Kunstmestbedrijf CF Industries leverde 6,4 procent in. Donderdag werd bekend dat CF het grootste deel van de activiteiten van de in Amsterdam genoteerde Egyptische branchegenoot OCI overneemt voor 8 miljard dollar.

American Express

De maker van grafische kaarten Nvidia steeg juist 12,4 procent geholpen door beter dan verwachte cijfers en positieve vooruitzichten. American Express sprong 6,3 procent omhoog omdat de activistische investeerder ValueAct voor 1 miljard dollar een belang zou willen nemen in het creditcardbedrijf.

De euro was 1,0958 dollar waard, tegen 1,0948 dollar bij het slot in Europa. De prijs van een vat Amerikaanse olie ging 1,8 procent omlaag tot 43,84 dollar. Brent werd 1,9 procent goedkoper op 48,59 dollar.

Actuele beurskoersen.