De Duitse tak van technisch dienstverlener Imtech vraagt faillissement aan. 

Dat maakt de onderneming donderdag bekend. 

De bestuursvoorzitter van Imtech Duitsland, Felix Colsman, treedt terug als lid van de raad van bestuur van het moederbedrijf. Dat besluit is genomen om belangenverstrengeling te voorkomen, Colsman blijft wel aan als bestuursvoorzitter van Imtech Duitsland.

Imtech zal zo snel mogelijk meer details bekendmaken van de gevolgen van de aangekondigde stappen. Het concern liet eerder donderdag al weten de huidige situatie te evalueren en alle mogelijke opties te overwegen. 

Nieuwe lening

Imtech heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd met banken om Imtech Duitsland meer financiële ruimte te geven. Zo hoopte het bedrijf op een nieuwe lening van 75 miljoen euro. Deze moest bovenop een al bestaande faciliteit van 700 miljoen euro komen. Woensdag werd bekend dat dit niet gelukt is. 

Imtech heeft extra geld nodig omdat het de onderneming langer kost om weer winst te gaan maken dan eerder werd verwacht.

Het bedrijf bracht onlangs een winstwaarschuwing naar buiten, onder meer vanwege onverwacht hoge verliezen op oude projecten in Duitsland.

Een woordvoerder van Imtech gaf donderdag aan dat het faillissement samenhangt met strenge regels in Duitsland rond de financiële positie van een bedrijf in nood. Daardoor moet in Duitsland eerder de gang naar de rechter worden gemaakt dan in andere landen, stelde hij. Op de mogelijke verdere gevolgen voor Imtech wilde hij niet ingaan.

De divisie Duitsland en Oost-Europa was vorig jaar met een omzet van 859,5 miljoen euro goed voor ruim een vijfde van de totale opbrengsten van Imtech. Daarmee was het in 2014 de grootste divisie van het bedrijf, vlak voor Scandinavië (Nordic).

Fraudepraktijken

Imtech kwam twee jaar geleden diep in de problemen, nadat jarenlange fraudepraktijken in Duitsland en Polen aan het licht waren gekomen. De technisch dienstverlener probeert sindsdien schoon schip te maken, maar dat proces verloopt bijzonder moeizaam.

Het aandeel Imtech ging eerder donderdag al hard onderuit op de Amsterdamse beurs, nadat bekend was geworden dat het bedrijf weer geen akkoord had bereikt met zijn financiers. Iets na vijven dook de koers naar een verlies van zo'n 45 procent.