Het Amerikaanse mediaconcern Viacom, eigenaar van zenders als Nickelodeon en MTV en filmstudio Paramount, heeft de omzet in het derde kwartaal van zijn boekjaar flink zien dalen. 

Dat bleek donderdag.

De opbrengsten zakten met 11 procent tot circa 3,1 miljard dollar (ruim 2,8 miljard euro), waar economen in doorsnee op ruim 3,2 miljard dollar rekenden. De winst, 591 miljoen dollar, kwam in lijn met de verwachtingen uit.

Viacom, gecontroleerd door de 92-jarige miljardair Sumner Redstone, zag voor het vierde kwartaal op rij de advertentie-inkomsten dalen.

De zenders zijn duidelijk minder populair bij kijkers. Zo keken er dit seizoen tot nu toe 22 procent minder mensen naar MTV Networks, terwijl Comedy Central 17 procent minder kijkers trok in de Verenigde Staten.

Ook spelen zorgen over de gezondheid van de sector, vanwege de opkomst van onlinestreamdiensten als Netflix en de populariteit van YouTube, Viacom parten.

Ook andere mediabedrijven hebben daar last van, zoals Walt Disney en rivalen als Time Warner en Discovery Communications.